skip to Main Content
Energie Besparen Met EC-motoren In Ventilators

Energie besparen met EC-motoren in ventilators

Energie besparen met EC-motoren in ventilatoren

Met Electronically Comutated motoren (of kortweg EC-motoren) in de ventilatoren kan je behoorlijk wat energie besparen! Niet minder dan 45% van het wereld energieverbruik is afkomstig van elektro motoren. EC motoren verbruiken tot wel 30% minder t.o.v. gewone AC-motoren.

Maar wat is nu het verschil tussen AC-motoren en EC-motoren?

AC-motoren gebruiken de netfrequentie om te draaien en een externe frequentieregelaar om de snelheid te bepalen. Een EC-motor daarentegen, is een borstelloze, permanente magneetmotor met ingebouwde elektronica die het koppel alsook de snelheid van de motor regelen. Hierdoor beschikken EC-motoren over een IE4 efficiëntieklasse, wat de hoogste klasse is in motorefficiëntie. Maar EC-motoren hebben nog een voordeel: ze zijn nagenoeg geruisloos om wille van de trillingsvrije loop van de motor. En dat resulteert dan weer in een langere levensduur.

Dankzij de ingebouwde elektronica zijn EC-motoren breed inzetbaar en zijn ze vrij eenvoudig aan te sturen d.m.v. een rechtstreekse aansluiting van bijvoorbeeld een potentiometer, een analoog 0-10VDC of 4 20mA signaal of MOD-bus. Door een geïntegreerde PID-regeling bestaat ook de mogelijkheid om een druksensor rechtstreeks aan te sluiten aan de EC-motor voor een constante drukregeling in het VAV-systeem.

Besparing in kosten van de installatie:

EC-motoren zijn uitgerust met een geïntegreerde motorbeveiliging en de besturing is extern. Thermische beveiligingen en relais, frequentie regelaars, transmissies, EMC afgeschermde bekabeling en toebehoren zijn niet nodig.

Besparing op onderhoud:

Omdat dit motortype buitenpoolmotor is, zijn de lagers goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het periodiek vervangen van V-snaren van transmissie is niet meer van toepassing.

Wat doet Valk Technics hiermee:

Valk technics maakt steeds gebruik van elektromotoren met de hoogst mogelijk efficiëntieklasse in alle installaties. Oudere luchtbehandelingskasten waarin AC-motoren zijn geplaatst, bouwen we om naar ventilatoren met EC-motoren.

Meer weten over het gebruik van EC-motoren in uw installatie?

Contacteer ons

 

 

 

Back To Top
×Close search
Zoeken